Úvod recepty Najlepšia domáca majonéza za 2 minúty: Bez vajec!

Najlepšia domáca majonéza za 2 minúty: Bez vajec!

6

Domáca majonéza je v porovnaní s majonézou kúpenou v obchode o niečo chutnejšia a lepšia.

Čo robiť, keď sa vyhýbate surovým vajciam, dodržiavate pôst alebo jednoducho chcete jednoduchú alternatívu?

Existuje fenomenálne jednoduchý a rýchly recept na lahodnú majonézu bez vajec, ktorú pripravíte doslova za 2 minúty v mixéri.

Majonéza za 2 minúty

Základom je bežné mlieko – môže byť kravské (s obsahom tuku 2,5% a viac). Pre vegánsku verziu sójové, mandľové či ovsené mlieko.

Hlavná podmienka je, že musí byť studené.

Majonéza bez vajec

Potrebujete:

  • 150 ml veľmi studeného mlieka (alebo rastlinnej náhrady);
  • 200-250 ml rastlinného oleja (rafinovaný slnečnicový olej, olivový olej bez silného zápachu alebo zmes);
  • 1 lyžica citrónovej šťavy alebo jablčného octu;
  • 1 lyžička horčice (dijonskej alebo obyčajnej horčice, bez semienok);
  • 1/2 čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti);
  • štipka cukru (voliteľne), štipka bieleho alebo čierneho korenia.

Postup:

1.Vezmite vysoký pohár na mixovanie (poslúži aj ponorný mixér).

2. Nalejte doň studené mlieko, pridajte citrónovú šťavu (ocot), horčicu, soľ, cukor, korenie, pridajte olej.

3. Nemiešajte! Maslo by malo zostať ako vrstva na povrchu.

4. Ponorný mixér spustite až na samé dno pohára, zapnite ho na maximálny výkon a počas 10-15 sekúnd ho nezdvíhajte! Uvidíte, že sa na dne začne tvoriť biela emulzia.

5. Keď emulzia zhustne a stúpne asi na tretinu pohára, začnite mixér pomaly zdvíhať nahor a pokračujte v práci. Celý proces nebude trvať dlhšie ako 20-30 sekúnd.

6. Ako bude stúpať, mixér bude postupne spájať zmes masla a mlieka a všetko sa premení na hustú, homogénnu, snehobielu majonézu!

7. Hotovo! Prečo to funguje? Studené mlieko a kyselina (citrónová šťava/ocot) vytvoria vhodné podmienky a výkonný mixér zaistí, že sa olej a tekutina okamžite zmiešajú do stabilnej emulzie.

Horčica pôsobí ako ďalší emulgátor a dodáva chuť.

Výhody

  • Bezpečnosť (žiadne surové vajcia)
  • Ľahkosť (môžete použiť odtučnené mlieko)
  • Vegánska verzia (s rastlinným mliekom)
  • Rýchlosť (2 minúty!)
  • Čistá chuť, ktorú možno donekonečna obmieňať.
  • V chladničke vydrží 3-5 dní.
  • Experimentujte: pridajte strúčik cesnaku, bylinky (kôpor, petržlen), papriku, kapary, nakladanú uhorku.
  • Táto majonéza je ideálna do šalátov, sendvičov, omáčok, dresingov.

Vyskúšajte ju – k poháru z obchodu sa už nevrátite!

ZÁVER

Ako ste sa dozvedeli, príprava domácej majonézy bez vajec je jednoduchá a rýchla. Vďaka použitiu rastlinného mlieka sa stáva vegánskou alternatívou a umožňuje variabilitu chutí podľa vašej preferencie. Skúste si tento recept aj vy a doprajte si dokonalú chuť bez komerčných prísad!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!