
Pomazánková klasika, ktorú máte veľmi rýchlo pripravenú. Je nenáročná na suroviny aj čas. Už urobená pomazánka vám vydrží v chladničke aj niekoľko dní. Teda vydržala by, keby ste ju hneď nezjedli.
Čo potrebujeme?
100 g tvrdého syru (Eidam, Gouda, Ementál, a pod.)
100 g taveného syru (napr. Bambino)
50 g masla
morská soľ
štipka mletého čierneho korenia
4 strúčiky cesnaku
Prečo by sme mali občas konzumovať cesnak?
Cesnak je prírodné antibiotikum, ale iba v surovej forme. Dokáže telu pomôcť v boji proti bakteriálnej či vírusovej infekcii i proti parazitom. No črevný trakt treba vždy podporiť aj probiotikami, pretože môže narušiť črevnú mikroflóru.
Okrem toho je cesnak vhodný pri prevencií a ako podporná liečba pri ischemickej chorobe srdca, vysokom cholesterole i rakovine.
Ale pozor, treba ho užívať správne. Do varenia sa používa ako dochucovadlo a korenie, no varením sa stráca jeho liečivá sila. Preto by sa mal konzumovať v surovom stave. Denná dávka by z dlhodobého hľadiska nemala presiahnúť 1 strúčik denne.