
Hneď na začiatok si poďme vyjasniť jednu vec. Pravý hovädzí tataráčik, namiešaný podľa vlastnej chuti a natretý na chrumkavú hrianku, je skrátka úžas. Ale to neznamená, že musíme nad zeleninovými variantami ohŕňať nos.
Ako ľahká večera alebo predjedlo nadchnú nielen vegána či vegetariána, ale aj tých z nás, ktorý sa snažia žiť zdravo a pochutnať si na zeleninke.
Pikantný baklažánový tatarák
Ingrediencie na 4 porcie:
1 veľký alebo 2 menšie baklažány
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
6 cherry paradajok
1 červená paprika
1 lyžica balzamikového krému
1 lyžica dijonskej horčice
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
šťava z 1/2 citróna
petržlenová vňať na ozdobu
opečený chlieb alebo toasty na podávanie
Postup:
Baklažán dáme na plech vyložený papierom na pečenie, na niekoľkých miestach popicháme vidličkou a pečieme asi 45 minút v predhriatej rúre na 190 °C. Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.
Medzitým ošúpeme cibuľu a cesnak, umyjeme paradajky a papriku (tu navyše zbavíme semien) a všetko nasekáme tak najemno, ako to len dokážeme. Preložíme do misy a ideme sa venovať baklažánu.
Prekrojíme ho na polovice, vydlabeme dužinu a nakrájame ju. Rukami ju vytlačíme, aby sa zbavila prebytočnej šťavy a preložíme do misy k zelenine.
Nakoniec pridáme balzamikový krém, horčicu, soľ a korenie podľa chuti a trošku citrónovej šťavy.
Podávame s opečeným chlebom alebo toustami a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Tip: Do tataráku môžete vmiešať tiež trochu pálivého kečupu alebo nasekané chilli papričky, potom už nebude pikantný, ale doslova ostrý.