Ide to aj bez mäsa: Z čoho vyrobiť tatarák, aby ste si pochutili?

1016

Hneď na začiatok si poďme vyjasniť jednu vec. Pravý hovädzí tataráčik, namiešaný podľa vlastnej chuti a natretý na chrumkavú hrianku, je skrátka úžas. Ale to neznamená, že musíme nad zeleninovými variantami ohŕňať nos.

Ako ľahká večera alebo predjedlo nadchnú nielen vegána či vegetariána, ale aj tých z nás, ktorý sa snažia žiť zdravo a pochutnať si na zeleninke.

Pikantný baklažánový tatarák

Pikantní tatarák z lilku

Ingrediencie na 4 porcie:

1 veľký alebo 2 menšie baklažány

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

6 cherry paradajok

1 červená paprika

1 lyžica balzamikového krému

1 lyžica dijonskej horčice

soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

šťava z 1/2 citróna

petržlenová vňať na ozdobu

opečený chlieb alebo toasty na podávanie

Postup:

Baklažán dáme na plech vyložený papierom na pečenie, na niekoľkých miestach popicháme vidličkou a pečieme asi 45 minút v predhriatej rúre na 190 °C. Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.

Medzitým ošúpeme cibuľu a cesnak, umyjeme paradajky a papriku (tu navyše zbavíme semien) a všetko nasekáme tak najemno, ako to len dokážeme. Preložíme do misy a ideme sa venovať baklažánu.

Prekrojíme ho na polovice, vydlabeme dužinu a nakrájame ju. Rukami ju vytlačíme, aby sa zbavila prebytočnej šťavy a preložíme do misy k zelenine.

Nakoniec pridáme balzamikový krém, horčicu, soľ a korenie podľa chuti a trošku citrónovej šťavy.

Podávame s opečeným chlebom alebo toustami a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Tip: Do tataráku môžete vmiešať tiež trochu pálivého kečupu alebo nasekané chilli papričky, potom už nebude pikantný, ale doslova ostrý.