
Hovädzie líčka môžu pripomínať jedlá z exkluzívnych reštaurácií, ale túto delikatesu si môžete pripraviť aj doma. Pridajte voňavú hubovú omáčku a vaše jedlo sa stane nezabudnuteľným. Ako na to? Náš recept vám to ukáže! Čo je kľúčom k lahodným hovädzím líčkam? Dlhé varenie!
Sú hovädzie líčka zdravé?
Hovädzie líčka sa odrezávajú z hlavy. Surové sú tvrdé, ale po správnom spracovaní sa stávajú jemné, krehké a ľahko sa rozpadávajú pod vidličkou. Bežne sa podávajú so zemiakovou kašou alebo pečenou zeleninou v reštauráciách.
Je mnoho otázok, či sú hovädzie líčka zdravé. Sú výborným zdrojom bielkovín (100 g obsahuje približne 22 g), kolagénu a vitamínov B, železa, medi a zinku. Bielkoviny pomáhajú regenerácii svalov a kolagén kĺbom. Obsahujú aj nenasýtené tuky a potrebné aminokyseliny, ktoré telo nevie vytvárať samo.
Príprava hovädzích líčok
Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť hovädzie líčka. Najčastejšie sa mäso dusí do zlatista. Dusenie by malo trvať asi 4 hodiny, aby bolou mäso skutočne jemné.
K hovädzím líčkam pridajte prísady ako cesnak či cibuľu. Pridajte bylinky ako majorán, tymián a rozmarín. Dusenie s červeným vínom je ideálne na zvýraznenie chuti.
Recept na hovädzie líčka s hubovou omáčkou
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzích líčok
- pol hlávky cesnaku
- 2 cibule
- 3 bobkové listy
- 5 guľôčok korenia
- majoránka
- štipk rozmarínu
- štipka tymiánu
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- 150 ml suchého červeného vína
- 3 lyžice rozpusteného masla
- 300 g šampiňónov
- pol zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- 150 ml 30% smotany.
Postup:
- Umyte mäso, odstráňte všetky blany, osušte ho a nakrájajte na kúsky. Osoľte, okoreňte, obaľte v múke a opečte na masle.
- Znížte teplotu, pridajte cesnak a nakrájanú cibuľu. Všetko to opečte.
- Pridajte vodu a červené víno. Nakoniec pridajte korenie a bobkový list. Zakryte a varte na miernom ohni asi 3–4 hodiny, pričom prilievajte vodu.
- Pripravte hubovú omáčku: Nakrájajte huby a opečte cibuľu na masle. Keď cibuľa zhnedne, pridajte huby a opečte.
- Pridajte smotanu, soľ, korenie a petržlenovú vňať.
- Hotové líčka podávajte s omáčkou.
Toto chutné jedlo môžete podávať so zemiakovou kašou či pečenou zeleninou a obohatiť ho pomocou čerstvého kôpru.
Záver
Hovädzie líčka sú skvostom na každom stole. Tento recept je jednoduchý a výsledok neopísateľný. Nebojte sa vyskúšať a vychutnať si tento gurmánsky zážitok.
Pozri tiež:
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže
- Jednoduché a chutné pohostenie z baklažánu a papriky
- Domáce jablkové pyré – ovocná pochúťka pre deti aj dospelých























