Úvod hlavné jedlá Hovädzie mäso, ktoré sa rozpadá pod vidličkou: Tajomstvo dokonalej prípravy

Hovädzie mäso, ktoré sa rozpadá pod vidličkou: Tajomstvo dokonalej prípravy

0

Hovädzie líčka môžu pripomínať jedlá z exkluzívnych reštaurácií, ale túto delikatesu si môžete pripraviť aj doma. Pridajte voňavú hubovú omáčku a vaše jedlo sa stane nezabudnuteľným. Ako na to? Náš recept vám to ukáže! Čo je kľúčom k lahodným hovädzím líčkam? Dlhé varenie!

Sú hovädzie líčka zdravé?

Hovädzie líčka sa odrezávajú z hlavy. Surové sú tvrdé, ale po správnom spracovaní sa stávajú jemné, krehké a ľahko sa rozpadávajú pod vidličkou. Bežne sa podávajú so zemiakovou kašou alebo pečenou zeleninou v reštauráciách.

Je mnoho otázok, či sú hovädzie líčka zdravé. Sú výborným zdrojom bielkovín (100 g obsahuje približne 22 g), kolagénu a vitamínov B, železa, medi a zinku. Bielkoviny pomáhajú regenerácii svalov a kolagén kĺbom. Obsahujú aj nenasýtené tuky a potrebné aminokyseliny, ktoré telo nevie vytvárať samo.

Príprava hovädzích líčok

Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť hovädzie líčka. Najčastejšie sa mäso dusí do zlatista. Dusenie by malo trvať asi 4 hodiny, aby bolou mäso skutočne jemné.

K hovädzím líčkam pridajte prísady ako cesnak či cibuľu. Pridajte bylinky ako majorán, tymián a rozmarín. Dusenie s červeným vínom je ideálne na zvýraznenie chuti.

Recept na hovädzie líčka s hubovou omáčkou

Ingrediencie: 

  • 1 kg hovädzích líčok
  • pol hlávky cesnaku
  • 2 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 5 guľôčok korenia
  • majoránka
  • štipk rozmarínu
  • štipka tymiánu
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 3 lyžice rozpusteného masla
  • 300 g šampiňónov
  • pol zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • 150 ml 30% smotany.

Postup:

  1. Umyte mäso, odstráňte všetky blany, osušte ho a nakrájajte na kúsky. Osoľte, okoreňte, obaľte v múke a opečte na masle.
  2. Znížte teplotu, pridajte cesnak a nakrájanú cibuľu. Všetko to opečte.
  3. Pridajte vodu a červené víno. Nakoniec pridajte korenie a bobkový list. Zakryte a varte na miernom ohni asi 3–4 hodiny, pričom prilievajte vodu.
  4. Pripravte hubovú omáčku: Nakrájajte huby a opečte cibuľu na masle. Keď cibuľa zhnedne, pridajte huby a opečte. 
  5. Pridajte smotanu, soľ, korenie a petržlenovú vňať. 
  6. Hotové líčka podávajte s omáčkou.

Toto chutné jedlo môžete podávať so zemiakovou kašou či pečenou zeleninou a obohatiť ho pomocou čerstvého kôpru.

Záver

Hovädzie líčka sú skvostom na každom stole. Tento recept je jednoduchý a výsledok neopísateľný. Nebojte sa vyskúšať a vychutnať si tento gurmánsky zážitok. 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!