
Snažíte sa o pravidelný prísun zeleniny a vyváženú stravu, ale teraz v zime máte skôr než na šaláty chuť na teplé jedlá? Skúste naše teplé šaláty, ktoré vás zahrejú aj zasýtia!
Hovoríte si šalát a v zime? Nebojte, nebudeme vás povzbudzovať, aby ste sa teraz pustili do hromady surovej zeleniny, ale pripravíme si radšej tri hrejivé variácie, ktoré si dáte radi aj kedykoľvek počas roka. Ideálne sú teplé na večeru, aj zastudena ako ľahký obed do práce. Milovníci indickej kuchyne ocenia pečený karfiol s cícerom a tahini omáčkou, klasiku zastúpi šalát so zemiakmi, slaninou a vajciami a nielen pre vegetariánov bude šošovicový šalát s rukolou a grilovaným syrom.
Pečený karfiol s cícerom a sezamovou omáčkou
Na 4 porcie potrebujete:
1 karfiol
plechovku cícera
olivový olej
soľ
kari korenie
mleté chilli
Na zálievku:
2 lyžice tahini (sezamová pasta)
½ citróna
½ lyžičky sladkej papriky
soľ
korenie
čerstvú mätu alebo koriander
Postup:
Karfiol rozoberte na ružičky a spolu s cícerom poriadne pokvapkajte olejom, osoľte, posypte kari korením a štipkou čili. Dajte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 30-40 minút domäkka. Počas pečenia raz premiešajte. Tahini zrieďte so asi 100 ml vriacej vody (pasta pri zahriatí ešte trochu zhustne) a ochuťte citrónovou šťavou, paprikou, soľou a čerstvo mletým korením. Karfiol podávajte s omáčkou a nasekanou mätou alebo koriandrom.
Tip: Tahini zaobstaráte v zdravých výživách a orientálnych potravinách. Sezam je plný zdravia prospešných látok a pastu z neho použijete aj na prípravu krémových omáčok bez smotany či miesto tuku do cesta.