Závarky a vložky do polievok – domáce sú tie najlepšie!

1426

Mrvenica do polievky

Na mrvenicu si pripravíme 150 g hrubej múky a 1 vajce. Múku preosejeme, pridáme vajce a vypracujeme pevné cesto, ktoré nahrubo nastrúhame, rozložíme na suchú utierku a necháme preschnúť. Oschnutú mrvenicu ukladáme do krabičky, alebo hneď zavaríme do polievky (cca 5 minút).

Vaječné liate cesto

Na liate cesto si pripravíme 1 vajce, 2 lyžice mlieka, 2 lyžice hrubej múky a štipku soli. Vajcia, mlieko, múku a soľ rozšľaháme v miske, vznikne nám hladké a stredne husté cestíčko. Cestíčko lejeme cez vidličku do vriacej polievky a krátko zavaríme (cca 2 minúty).

Vaječné odrobinky

Na posýpku budeme potrebovať 1 vajce, 150 g hrubej múky, 1 lyžičku oleja a 1 štipku soli. Vajcia rozšľaháme so soľou, vlejeme do misky s preosiatou múkou a vareškou miešame, až sa utvoria odrobinky. Posýpku potom vložíme na rozohriaty olej a osmažíme ju. Až potom v polievke 5 minút varíme.

Vaječná usadenina

Na vaječnú usadeninu si prichystáme 3 vajcia, 200 ml mlieka a štipku soli. Vajcia rozšľaháme s mliekom a soľou a nalejeme do mikroténového sáčku, ktorý dôkladne uzavrieme. Sáčok s vaječnou usadeninou vložíme do vriacej vody a 20 minút varíme. Potom vrecko vyberieme, usadeninu necháme vychladnúť, nakrájame na kocky a podávame k polievke zvlášť v miske.