Úvod Cestoviny a rizotá Závarky a vložky do polievok – domáce sú tie najlepšie!

Závarky a vložky do polievok – domáce sú tie najlepšie!

1510

Dnes sa vrhneme na prípravu domácich závariek do polievky, ktorých základom je múka a vajcia. Či už sa jedná o polievkové rezance alebo mrvenicu, polievka môže byť vďaka domácej závarke zakaždým iná, lepšia a chutnejšia.

Nie sú rezance ako rezance! Tie domáce sú naj!

Možno tiež v pamäti s chuťou zapátrate po babičkiných rezancoch v polievke, ktoré sa rozpadali na jazyku. Že ste ich ešte neskúšali sami pripraviť? Tak ťažké to nie je. V dnešnom článku sa vrhneme na výrobu práve tak dobrých domácich polievkových rezancov a ďalších vložiek do polievky, ktoré majú v slovenskej kuchyni svoju tradíciu.

Recept na babičkiné polievkové rezance

Na rezance budeme potrebovať:

300 g hrubej múky

2 vajcia

4 lyžice vody

Múku preosejeme na dosku, doprostred urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajcia a pridáme 4 lyžice vody. Cesto najprv spracovávame dlhým nožom a potom rukami, až je dostatočne tuhé. Potom cesto rozvaľkáme na 3 – 4 veľké a tenké placky. Cesto prehodíme cez sušiak na bielizeň, alebo pokojne len cez stoličku s utierkou. Necháme dôkladne oschnúť.

Oschnuté cesto nakrájame na pruhy asi 3 cm široké a poukladáme na seba. Ostrým nožom krájame veľmi tenké rezance, ktoré opäť necháme preschnúť, potom už len rezance varíme v osolenej vode asi 5 minút.

Tipy k príprave domácich rezancov do polievky

Málo pevné rezancové cesto síce jednoduchšie rozvaľkáme, ale bude oveľa dlhšie schnúť. Cesto na rezance nesolíme práve z dôvodu dlhšieho sušenia.

Z cesta na rezance môžeme tiež vykrajovať rôzne menšie tvary.
Placku cesta na rezance možno potrieť bielkom a preložiť, formičkou z neho vykrajovať malé kolieska a tie potom na oleji dozlatista osmažiť. Cesto sa pri smažení nafúkne – to následne podávame ako prílohu k polievkam zvlášť v miske.

Do cesta na rezance môžeme pridať lyžicu paradajkového pretlaku, špenátu alebo nasekaných byliniek. Cesto získa na farbe aj na chuti.

Cestoviny do polievok varíme vždy zvlášť vo vode či vo vývare, scedíme, prepláchneme a až potom vkladáme do polievky. Len tak polievka zostane číra a nezíska múčnu príchuť.

Na 1,25 l polievky použijeme 40 – 50 g usušených cestovín.
Cestoviny, ktoré ukladáme do krabičky a hneď nepoužijeme na varenie, necháme pred uskladnením ešte dôkladne preschnúť.

Mrvenica, liate cesto, vaječná usadenina aj odrobinky – všetko krok za krokom na druhej strane!

Mrvenica do polievky

Na mrvenicu si pripravíme 150 g hrubej múky a 1 vajce. Múku preosejeme, pridáme vajce a vypracujeme pevné cesto, ktoré nahrubo nastrúhame, rozložíme na suchú utierku a necháme preschnúť. Oschnutú mrvenicu ukladáme do krabičky, alebo hneď zavaríme do polievky (cca 5 minút).

Vaječné liate cesto

Na liate cesto si pripravíme 1 vajce, 2 lyžice mlieka, 2 lyžice hrubej múky a štipku soli. Vajcia, mlieko, múku a soľ rozšľaháme v miske, vznikne nám hladké a stredne husté cestíčko. Cestíčko lejeme cez vidličku do vriacej polievky a krátko zavaríme (cca 2 minúty).

Vaječné odrobinky

Na posýpku budeme potrebovať 1 vajce, 150 g hrubej múky, 1 lyžičku oleja a 1 štipku soli. Vajcia rozšľaháme so soľou, vlejeme do misky s preosiatou múkou a vareškou miešame, až sa utvoria odrobinky. Posýpku potom vložíme na rozohriaty olej a osmažíme ju. Až potom v polievke 5 minút varíme.

Vaječná usadenina

Na vaječnú usadeninu si prichystáme 3 vajcia, 200 ml mlieka a štipku soli. Vajcia rozšľaháme s mliekom a soľou a nalejeme do mikroténového sáčku, ktorý dôkladne uzavrieme. Sáčok s vaječnou usadeninou vložíme do vriacej vody a 20 minút varíme. Potom vrecko vyberieme, usadeninu necháme vychladnúť, nakrájame na kocky a podávame k polievke zvlášť v miske.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!