Ak zavítate na Ukrajinu, určite by ste nemali odísť bez toho, že by ste aspoň raz ochutnali niektorý z miestnych kulinárskych skvostov.
Zaujímavý chuťový zážitok vám zaistia nielen čanachy (pokrm pripomínajúci guláš), ale aj šašlik (špízy z hovädzieho, teľacieho, prípadne jahňacieho mäsa), holubtsi (kapustové rolky), deruny (miestne zemiakové placky), bliny (obdoba našich palaciniek), kutu (kaša z pšenice, medu a vlašských orechov) alebo zemiakové vareniky (taštičky plnené sladkou alebo slanou náplňou). Za hriech stojí ako výborná kapustnica, tak i všadeprítomný hustý boršč so zemiakmi, zaliaty obligátne “lyžičkou” smotany. Táto polievka-nepolievka, ktorú si miestni najradšej vychutnajú s krajcom chleba natretým výdatnou vrstvou masti a cesnaku, je síce náročnejší na pozornosť aj prípravu, ale výsledok rozhodne stojí za to.
Ingrediencie
0,5 kg bravčového alebo teľacieho mäsa
150 g fazule (varených alebo v plechovke)
väčší kus slaniny
25 g masla
veľká červená repa
paradajkový pretlak a paradajky
4 zemiaky
2 mrkvy
štvrťka kapustovej hlávky
paprika
cibuľa
bobkový list
korenie,
soľ
strúčiky cesnaku
kyslá smotana
masť