Ako si uvariť zdravie? Vyskúšajte tradičný ukrajinský, vitamínmi nabitý BORŠČ

1463

Ak zavítate na Ukrajinu, určite by ste nemali odísť bez toho, že by ste aspoň raz ochutnali niektorý z miestnych kulinárskych skvostov.

Zaujímavý chuťový zážitok vám zaistia nielen čanachy (pokrm pripomínajúci guláš), ale aj šašlik (špízy z hovädzieho, teľacieho, prípadne jahňacieho mäsa), holubtsi (kapustové rolky), deruny (miestne zemiakové placky), bliny (obdoba našich palaciniek), kutu (kaša z pšenice, medu a vlašských orechov) alebo zemiakové vareniky (taštičky plnené sladkou alebo slanou náplňou). Za hriech stojí ako výborná kapustnica, tak i všadeprítomný hustý boršč so zemiakmi, zaliaty obligátne “lyžičkou” smotany. Táto polievka-nepolievka, ktorú si miestni najradšej vychutnajú s krajcom chleba natretým výdatnou vrstvou masti a cesnaku, je síce náročnejší na pozornosť aj prípravu, ale výsledok rozhodne stojí za to.

Ingrediencie

0,5 kg bravčového alebo teľacieho mäsa

150 g fazule (varených alebo v plechovke)

väčší kus slaniny

25 g masla

veľká červená repa

paradajkový pretlak a paradajky

4 zemiaky

2 mrkvy

štvrťka kapustovej hlávky

paprika

cibuľa

bobkový list

korenie,

soľ

strúčiky cesnaku

kyslá smotana

masť

Ukrajinský boršč