Šťavnaté MUFFINY z bielej čokolády s černicami

318

Postup:

Súvisiaci obrázok

S bielou čokoládou sa celkom zle pracuje. Je totiž náchylná ku zlepovaniu. Trošku ťažšie sa pracuje aj s kakaovým maslom. Pri celkom nízkych teplotách totiž okamžite naberá pevné skupenstvo, cesto tak môže skončiť s hrudkami a nie je jednoduché ho vymiešať dohladka. Pamätajte na to a rozhodne neskracujte čas nutný na dokonalé vypracovanie cesta. A dôležité je, aby cesto bolo celý čas aspoň vlažné.

Začnite tým, že rozpustíte vo vodnom kúpeli bielu čokoládu aj kakaové maslo. Pridajte lyžičku vanilkového extraktu a trstinový cukor. V druhej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a soľou. Mlieko použite plnotučné a ohrejte ho. Až potom pridajte mlieko do rozpustenej čokolády. Všetko premiešajte a pridávajte po lyžičkách múku. Úplne nakoniec vmiešajte do zmesi vajce, ktoré ste nechali ohriať na izbovú teplotu. Nedávajte vajce vytiahnuté z chladničky! A pamätajte, že vajce nesmiete pridať do príliš teplého cesta.

Cesto poriadne premiešajte a pridajte černice. Čím viac, tým samozrejme lepšie, ale záleží na vás. Recept by mal stačiť na zhruba osem muffinov vo veľkých košíkoch, prípadne 12 – 14 muffinov v košíčkoch bežnej veľkosti. Pečte podľa veľkosti použitých košíčkov, veľké na 200 °C približne pol hodiny, menšie muffiny sledujte a vyberte z rúry maximálne po 20 minútach. Nechajte vychladnúť a môžete sa zahryznúť.

Môžete ich ešte ozdobiť krémom. Vymiešajte asi dve lyžice masla s kokosovým cukrom, pridajte tučný jogurt, krém našľahajte, muffiny ozdobte a je hotovo.

Dobrú chuť!