Sladké rezy sú zase hit: Lahodia oku a zvládne ich aj začiatočník!

1574

K ich výrobe nepotrebujete žiadne zvláštne náčinie, napriek tomu je výsledok vždy ohromujúci. Rezy sú skvelé ako nedeľný dezert aj ako prezent, keď ste pozvaní na návštevu a neviete, čo priniesť. Naviac sa nemusíte striktne držať receptu, experimenty sú povolené!

Pre človeka 21. storočia je slovo rezy tak trochu retro socialistický nádych, avšak nie všetko, čo jedli naše babičky, musí byť nutne trápne a staromódne. Keď obyčajnú buchtu na plech niečím doladíte a pokrájate na kocky, máte tradične netradičný dezert, nad ktorým budú všetci vzdychať nadšením.

Nebojte sa ani menších experimentov. Čokoládovú polevu smelo nahraďte bielkovou alebo citrónovou, vyhrajte sa s farbami alebo elegantnými príchuťami.

Vyskúšajte tri obľúbené rezy, ktoré k nám prišli zo zahraničia. Tie medové pripravujú slovenské gazdinky nielen na Vianoce, maďarský krémeš vám možno trochu pripomenie žĺtkové rezy a Dunajské vlny sú pecka z Nemecka.

Medové rezy s čokoládou

Medové řezy s čokoládou

Ingrediencie:

500 g hladkej múky

180 g práškového cukru

100 g masla

3 lyžice medu

2 lyžice mlieka

2 vajcia

1 prášok do pečiva

Plnka:

500 ml mlieka

4 lyžice hladkej múky

250 g masla

200 g práškového cukru

1 vrecúško vanilkového cukru

1 lyžica rumu

čokoládová poleva na preliatie

Postup:

Na dosku dáme múku a cukor, pridáme prášok do pečiva, zmäknuté maslo, med, mlieko a vajcia. Rukami prepracujeme a hladké cesto rozdelíme na 4 pláty.

Tie postupne upečieme tak, že plech položíme dnom hore, naň rozložíme papier na pečenie a na ten prenesieme vyvaľkané cesto. Postupne tak všetky pláty pečieme na 180 °C asi 10 minút dozlatista.

Než vychladnú, pripravíme si plnku. Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu a za stáleho miešania ju necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Zmäknuté maslo vymiešame s oboma cukrami, rumom a po lyžiciach do neho zašľaháme múčnu kašu.

Vychladnuté pláty cesta potrieme krémom a spojíme. Navrch polejeme roztopenou čokoládovou polevou a necháme vychladnúť a hlavne odležať. Krájame na rezy.

Tip: Do krému môžeme vmiešať lyžicu instantnej kávy, dezert tak získa ďalší zaujímavý akcent.