Puding v hlavnej roli: Sladkosti, ktoré sa rozplynú na jazyku

612

Pudingový koláč s ovocím a šľahačkou

Ingrediencie na 1 tortovú formu:

1 l mlieka

2 balíčky vanilkového pudingu

4 lyžice krupicového cukru

2 – 3 balenia okrúhlych detských piškót

300 g zaváraných broskýň

čerstvé jahody, maliny, čučoriedky a iné

250 ml smotany na šľahanie

Pracovný postup:

Najprv si pripravíme puding. Do hrnca so zosilneným dnom dáme variť 750 ml mlieka a cukor. V hrnčeku v 250 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok. Potom zmes vlejeme do teplého mlieka a za stáleho miešania privedieme k varu. Zmiernime plameň a dve minúty varíme, stále miešame, aby sa puding neprichytával ku dnu.

Dno tortovej formy vyložíme piškótami, plochou stranou nadol. Na ne nalejeme časť pudingu tak, aby boli zakryté. Povykladáme ďalšou vrstvou piškót, potom vrstvou ovocia (zavárané broskyne zlejeme a nakrájame, jahody umyjeme a nakrájame na plátky, ostatné ovocie len umyjeme). Striedame s vrstvou piškót a pudingu, končíme vrstvou piškót. Tie tiež môžeme povykladať po stranách, plochou stranou k forme – torta tak získa lepší tvar.
Nakoniec zakryjeme potravinovou fóliou, položíme na ňu plochý tanier a zaťažíme (napríklad niekoľkými škatuľami trvanlivého mlieka, konzervami a pod.) Dáme odležať do chladu, ideálne do druhého dňa.

Potom opatrne zložíme formu, tortu preložíme na tortový tanier a ozdobíme čerstvo ušľahanou smotanou a čerstvým ovocím. Ihneď podávame.