Priveľa soli, tvrdé mäso či pripálený obed? Ako zachrániť katastrofy pri varení?

798

Určite sa každému z nás už niekedy stalo, že presolil polievku, pripálil ryžu alebo sa mu zrazila inak vynikajúca omáčka. Rovnako sa vám tiež mohlo stať, že ste vyhodili staršie pečivo či hranolky, na ktoré ste sa veľmi tešili, avšak medzičasom celkom stratili svoju pôvodnú atraktivitu.

My vám poradíme triky šikovných gazdiniek, ktoré vám pomôžu nielen zachrániť menšie alebo väčšie nehody pri varení, ale dokážu tiež oživiť staršie jedlo.

Mäso ako podrážka

Nemusíme byť expertom na živočíšne bielkoviny, aby sme vedeli, že mäso najlepšie chutí vtedy, ak je mäkké a šťavnaté. Občas sa však stane, že napriek dostatočnej tepelnej úprave je stále tvrdé, prípadne má konzistenciu ako žuvačka. Medzi tradičné riešenia patrí pridanie trošky jednej z nasledujúcich ingrediencií:

  • sóda bikarbóna
  • prášok do pečiva
  • pár kvapiek octu

Zmäknutie mäsa však môžeme docieliť aj oveľa delikátnejším spôsobom – pridaním alkoholu. V závislosti od výslednej chuti pokrmu dolejte pivo, červené víno, koňak alebo aj slivovicu. Pridanou hodnotou sa stane nielen nová príchuť, ale aj vôňa. Alkoholu sa báť nemusíte – ten sa pri varení pomerne rýchlo vyparí.

Ako docieliť, aby zemiaky varené v šupke nepopraskali

Ak potrebujete, aby zemiaky varené v šupke nepopraskali, máme pre vás skvelý a jednoduchý trik. Stačí, ak do vody, v ktorej zemiaky varíte, pridáte malé množstvo octu. Ten sa postará o to, aby šupka nepraskla.

Pripálený hrniec

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ako na pripálený hrniec

Nočná mora všetkých kuchárov, ktorá nielenže poškodí samotný hrniec, no navyše dodá jedlu horkastú chuť spáleniny. V takom prípade jedlo preložte do čistej nádoby bez vyškrabávania a pripálený hrniec nechajte odmočiť. Pokrm v novom hrnci varte ďalej s pridaním pohlcovača pachu, ktorý neskôr vyberiete. Môže ním byť mrkva, krajec chleba, či dokonca korkový štupeľ, no ten pre istotu vložte do sitka na sypaný čaj, aby sa vám počas varenia nerozpadol. Zápach dokáže absorbovať aj mokrá utierka namiesto pokrývky.

Ako odstrániť z omáčky prebytočný tuk?

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Ako odstrániť z omáčky prebytočný tuk?

Ak obľubujete omáčky, avšak prekáža vám príliš veľké množstvo tuku, pomôže vám obyčajný biely chlieb. Vezmite krajec suchého chleba a vložte ho do hotovej omáčky. Nechajte namočený niekoľko minút a následne vyberte. Chlieb do seba nasaje prebytočný tuk. Ak máte domácich miláčikov, takémuto chlebíku sa určite potešia.

Ako dosiahnuť, aby sa na povrchu omáčky či pudingu nevytvorila koža?

Pri riešení tohto problému vám účinne pomôže maslo. Napichnite kúsok masla na vidličku a prechádzajte po povrchu omáčky alebo pudingu.

Keď soľ nie je nad zlato

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt presolene jedlo

Odhadnúť správne množstvo soli je náročné už len preto, že každému vyhovuje niečo iné. Existujú dokonca ľudia, ktorí si svoju porciu osolia ešte predtým, ako ju ochutnajú. Ak to ale so soľou preženiete už pri samotnom varení, nezúfajte. Podľa toho, čo sa do vášho jedla hodí najviac, vyskúšajte v ňom povariť:

  • očistený zemiak
  • mrkvu
  • vaječný bielok
  • kôrku chleba

Všetko z uvedeného (s výnimkou bielka) vyberte a pokrm ochutnajte. Ak je stále príliš slaný, neostáva vám nič iné, ako ho zriediť vodou – to by však malo byť až krajným riešením, pretože musíte nanovo dochucovať koreninami.

Vývar ako od profesionála

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt skvely vyvar

Kuraciu polievku v našich domácnostiach varíme pravidelne a vo všeobecnosti platí, že na nej niet čo pokaziť. Ak ale túžite po skutočne gurmánskom zážitku, vyskúšajte nasledovný postup:

  • kosti z kuraťa dajte prudko zapiecť do rúry
  • vyberte pekáč, kosti preložte do hrnca a zalejte ich studenou vodou
  • nechajte zovrieť a potom už len bublať aj štyri hodiny
  • odoberajte penu, aby vývar nezostal kalný
  • zeleninu pridajte krátko pred koncom varenia

Ako zmierniť príliš kyslú chuť paradajkovej polievky?

Ak sa vám paradajková polievka zdá príliš kyslá, stačí, ak do nej pridáte trochu mlieka alebo smotany. Kyslá chuť sa razom stratí.

Múka v hrudkách

Zvyknete polievku či omáčku zahustiť len hladkou múkou rozmiešanou vo vode? Je to síce rýchlejšie, no v jedle sa môžu urobiť hrudky. Aby ste sa tomu vyhli, urobte si radšej poctivú záprašku na masle, ktorá je chutnejšia a jemnejšia.

Ako zabrániť tomu, aby torta oschla?

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt aby torta neoschla

Ak chcete, aby bol váš koláč či zákusok dlhšie čerstvý, na otvorené strany uložte plátky chleba. Koláč neoschne a bude ako čerstvo rozkrojený.

Už žiadne blato

Už sa vám stalo, že ryba alebo zelenina po orestovaní pripomínali skôr nevzhľadnú kašu, než lahôdku plnú živín a vitamínov? Problémom môže byť nedostatočne rozpálená panvica s olejom či prebytok vody. Preto ak sa chystáte variť zo zásob z mrazničky, najskôr nechajte všetko odmraziť, potom odsajte prebytočnú vodu a až následne tepelne upravujte.

Ako odstrániť spálenú chuť pripálenej ryže?

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt pripalena ryza

Ak sa vám pripálila ryža, určite poznáte nepríjemný zápach, ktorý sa rýchlo šíri po celej kuchyni. Aby ste ho rýchlo odstránili, položte na vrch uvarenej ryže krajec chleba, prikryte pokrievkou a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Spálený zápach bude preč.

Na odstránenie prebytočnej vlhkosti z ryže tiež postupujte rovnako. Položte na vrch krajec chleba, prikryte a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Chlieb nasaje prebytočnú vlhkosť.

Ako zabrániť tomu, aby sa smotanová omáčka zrazila a nevytvorili sa v nej hrudky?

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ako nezrazit omacku

Je to skutočne veľmi jednoduché. Jediné, čo musíte urobiť, je pridať do smotany aj štipku kypriaceho prášku. Omáčka bude hladká a nezrazí sa.

Ak pridávate do omáčok kyslú smotanu, zrazeniu omáčky zabránite tak, že kyslú smotanu najskôr zmiešame s malým množstvom omáčky a až potom vmiešame do zvyšku omáčky. Dávajte však pozor, aby sa omáčka prudko nevarila.