
Upečte si tradičný kysnutý pletenec podľa nášho návodu krok za krokom!
Pletenec je kysnuté pečivo na pomedzí sladkého chleba a koláča s pôvodom vo východoeurópskej a židovskej kuchyni. Odtiaľ sa ale rozšírilo aj do ostatných kútov sveta – populárna je hlavne v Severnej Amerike. Vonia po masle a škorici a naplniť ju môžete v podstate čímkoľvek sladkým.
Kysnuty pletenec
Na 2 koláče potrebujete:
¾ kocky droždia
½ hrnčeka mlieka
4 a ½ hrnčeka hladkej múky
1/3 hrnčeka krupicového cukru
3 vajcia
125 g masla
¼ lyžičky soli
½ lyžičky vanilkového extraktu
múku na podsypanie
Na čokoládovú náplň:
60 g čokolády na varenie
62,5 g masla
1,5 lyžice cukru múčka
2 lyžice holandského kakaa
½ lyžičky škorice
Na ovocnú náplň:
½ pohára výraznejšieho džemu (jahody, lesné ovocie, čučoriedky)
2 lyžice mandľových lupienkov