Naučte sa ho s nami: Kysnutý čokoládový pletenec krok za krokom

1171

Upečte si tradičný kysnutý pletenec podľa nášho návodu krok za krokom!

Pletenec je kysnuté pečivo na pomedzí sladkého chleba a koláča s pôvodom vo východoeurópskej a židovskej kuchyni. Odtiaľ sa ale rozšírilo aj do ostatných kútov sveta – populárna je hlavne v Severnej Amerike. Vonia po masle a škorici a naplniť ju môžete v podstate čímkoľvek sladkým.

Kysnuty pletenec

Na 2 koláče potrebujete:

¾ kocky droždia

½ hrnčeka mlieka

4 a ½ hrnčeka hladkej múky

1/3 hrnčeka krupicového cukru

3 vajcia

125 g masla

¼ lyžičky soli

½ lyžičky vanilkového extraktu

múku na podsypanie

Na čokoládovú náplň:

60 g čokolády na varenie

62,5 g masla

1,5 lyžice cukru múčka

2 lyžice holandského kakaa

½ lyžičky škorice

Na ovocnú náplň:

½ pohára výraznejšieho džemu (jahody, lesné ovocie, čučoriedky)

2 lyžice mandľových lupienkov