
Spomínate na radosť, kedy ste zistili v školskej jedálni, že budú na obed buchtičky s krémom? Čo na tom, že krém nemal s pravým šodó nič spoločné a bol to len riedky puding. Rovnako to bola dobrota!
Pravé vanilkové šodó patrí medzi dobroty, ktoré vytlačil zo sveta potravinársky priemysel. Práve v školských jedálňach buchtičky podávali s niečím, čo sa tvárilo ako vanilkový krém. Obvykle išlo skôr o riedky puding, ktorý sa len viezol na bývalej sláve šodó. Jeho príprava pritom nie je nijako zložitá a rozdiel je veľký.
Buchtičky so šodó
Na 4 porcie budete potrebovať:
250 g hladkej múky
40 g krupicového cukru
1 žĺtok
½ kocky droždia
125 ml vlažného mlieka
50 g masla
štipku soli
tuk na vymastenie formy
Na šodó:
250 ml bieleho vína
4 žĺtky
80 g krupicového cukru
¼ lyžičky drvenej vanilky
Postup:
Do misky s vlažným mliekom rozdrobte droždie a pridajte trošku cukru a múky. Nechajte vzísť kvások. Do veľkej misy dajte zvyšnú múku zmiešanú so štipkou soli, žĺtok, cukor a zmäknuté maslo. Pridajte kvások a dôkladne všetko prepracujte. Bochník cesta nechajte v mise, prikryte utierkou a nechajte vykysnúť. Lyžičkou potom odoberajte kúsky cesta, urobte z nich guľôčky a skladajte ich do tukom vymastenej formy. Buchtičky pečte asi 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
Medzitým v horúcom vodnom kúpeli ušľaháme žĺtky s vanilkou s vínom a cukrom. Hotové buchtičky prelejte ešte teplým šodó.
Tip: Aby sa k sebe pri pečení buchtičky nezlepili, než ich položíte na plech, každú ešte môžete potrieť maslom.
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!
























