Úvod Tipy a triky Ako na dokonalé miešané vajíčka? Máme tipy od slávnych šéfkuchárov

Ako na dokonalé miešané vajíčka? Máme tipy od slávnych šéfkuchárov

3558

Predstavte si to: hodvábne jemné, voňavé, tak akurát urobené vajíčka. Že to vie každý? To by ste sa čudovali! Prinášame pár zaručených tipov, ktoré z vás urobia šéfkuchára … teda aspoň čo sa vajec týka.

Tuk je základ

Najobľúbenejšie, najčastejšie a najlepšie miešané vajíčka majú prezývku francúzske a sú na masle! Presnejšie na množstve masla. Keby ste si mali z nasledujúcich rád zapamätať len jednu, tak túto: veľa masla robí jemnú konzistenciu.

Dietári zatvorte oči – na dve vajíčka potrebujete dve až tri lyžice masla! Platí to aj vtedy, ak sa rozhodnete ako základ použiť vypečený tuk zo slaniny alebo prihodíte nakrájanú opraženú cibuľku. Tuk je jednoducho pre hladkú konzistenciu nevyhnutný. Polka na začiatok, než vlejete vajcia, a zvyšok nakoniec pre zjemnenie. Môžete samozrejme použiť aj topené maslo.

Keby ste chceli vyskúšať niečo dekadentného, zameňte maslo za kokosový olej. Dodá jedlu veľmi exotickú, pre niekoho možno príliš sladkú, ale určite zaujímavú dimenziu.

Miešať tak akurát

Niekto radí vajíčka vyklepnúť do misky, ľahko premiešať a vyliať na panvicu. Inde sa zase dočítate, že je potrebné dostať do vajec vzduch usilovným šľahaním. Pravda bude asi niekde uprostred. Do misky si ich vyklepnite stopercentne, aby ste v panvici nelovili kúsky škrupiny. Šéfkuchár James Martin nedá dopustiť na takzvané odlupávání bokov, teda nahrňovanie tuhnúcich okrajov k stredu v štýle omelety. Trochu náročné, chce to grif, ale funguje to.

Legendárny Gordon Ramsay má inú fintu: dáva vajcia do studenej rajnice spoločne s vychladeným maslom, aby sa obe ingrediencie lepšie zmiešali. Postupným zohrievaním oboch vzniká kompaktná kaša. Základom je ale naozaj zbesilé miešanie plastovou stierkou na pečenie.

Čas je kľúčom

Aby ste dobrotu nevysušili, neotáľajte. Na jednu porciu stačí pol minútu až minúta! Odstavte panvicu, jedlo dôjde zvyškovým teplom. Tu je samozrejme dôležité zdôrazniť, že vajíčka by vždy mali byť dostatočne tepelne upravené, ale to neznamená vysušené.

Už spomínaný britský mág Gordon Ramsay odporúča pri neustálom miešaní striedať po desiatich sekundách pozíciu na platni a mimo nej. Môže to vyzerať ako divná ekvilibristika, ale pravdepodobne je to ten najľahší spôsob, ako uchovať vajciam ich vláčnosť.

Čarovná ingrediencia

V menu luxusnej reštaurácie nikdy nenapíšu, že miešané vajíčka sú na smotane, ale verte, že to tak je. Dve lyžice šľahačky, smotany alebo aspoň plnotučného mlieka urobia divy! Dá sa použiť aj crème fraîche, čiže tučná kyslá smotana.

Ide sa do finále

Niekto nedá dopustiť na jemne sekanú pažítku, iný pridá mladú cibuľku, Jamie Oliver si nedokáže miešané vajíčka predstaviť bez najemno nakrájanej chilli papričky. Proti gustu … poznáte to. Samozrejmosťou je štipka soli a korenia.

Samostatnou kapitolou je potom podávanie. V reštaurácii sú nutnosťou nahriate taniere. Ale doma? Hneď sa do vajíčok pustite.

Raňajky šampiónov čakájú!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!