Čokoládová torta Sacher – receptúra najbližšia originálu

3629

Postup

Predhrejte rúru na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymažte maslom.

Vo veľkej mise rozšľahajte maslo s práškovým cukrom do peny. Postupne pridajte žĺtky a vmiešajte vanilkový extrakt.

Nasekanú čokoládu rozpustite nad parou a potom ju pomaly prilejte do misy so žĺtkami.

Bielky vyšľahajte do jemného guľovodu a postupne prisypávajte krupicový cukor, než sa utvorí tuhý sneh a všetok cukor bude vnútri.

Sneh opatrne vmiešajte do čokoládovej zmesi a prisypte múku, ktorú tiež ľahko vmiešajte do zmesi.

Pripravené cesto vlejte do formy a pečte približne 45 až 50 minút alebo kým špajdla zapichnutá do stredu nevyjde suchá.

Tortu po chvíli vyklopte z formy a nechajte ho úplne vychladnúť.

Pripravte si marhuľový džem.

Vychladnutú tortu rozrežte pozdĺžne na pol. Približne polovicu množstva džemu namažte na prvú vrstvu. Prikryte druhou polovicou torty, na ktorého vršok a boky torty namažte zvyšok džemu. Nechajte tortu pol hodiny odpočívať, aby sa džem ľahko vsiakol do korpusu.

Tortu premiestnite na rošt nad papier na pečenie.

Na čokoládovú polevu zmiešajte cukor a vodu v kastróliku. Priveďte do varu a varte približne 5 minút alebo kým zmes nedosiahne teplotu 112 °C.

Potom zložte rajnicu z platne a prisypte nasekanú čokoládu. Premiešajte na hladkú a lesklú zmes.

Nalejte ešte horúcu polevu na tortu po celom povrchu. Nechajte dobre odkvapkať a potom tortu presuňte na servírovací tanier.

Nechajte dezert aspoň hodinu v izbovej teplote. Odkvapkanú čokoládovú polevu môžete použiť na nápis “Sacher” na tortu.

Servírujte s čerstvo vyšľahanou smotanou.

Videorecept: