
Nie je snáď slávnejšej čokoládovej torty a nie je sa prečo čudovať – Sacher torta je jediná svojho druhu a chuťovo dokonalá. Presná receptúra zostáva stále tajomstvom a poznajú ju iba cukrári hotela Sacher vo Viedni. My sme našli receptúru, ktorá sa podľa dostupných informácií originálu veľmi približuje.
Ingrediencie
Cesto
7 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
150 g masla, izbovej teploty
120 g práškového cukru
150 g horkej čokolády, nasekanej na kúsky
1 lyžička vanilkového extraktu
120 g krupicového cukru
štipka soli
160 g hladkej múky
250 – 300 g marhuľového džemu
Čokoládová poleva
210 g 85{40c8636523d350170d5fcb489075594425cc4716949a396a8b518df0ff0116bb} horkej čokolády
250 g krupicového cukru
160 ml vody
Postup
Predhrejte rúru na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymažte maslom.
Vo veľkej mise rozšľahajte maslo s práškovým cukrom do peny. Postupne pridajte žĺtky a vmiešajte vanilkový extrakt.
Nasekanú čokoládu rozpustite nad parou a potom ju pomaly prilejte do misy so žĺtkami.
Bielky vyšľahajte do jemného guľovodu a postupne prisypávajte krupicový cukor, než sa utvorí tuhý sneh a všetok cukor bude vnútri.
Sneh opatrne vmiešajte do čokoládovej zmesi a prisypte múku, ktorú tiež ľahko vmiešajte do zmesi.
Pripravené cesto vlejte do formy a pečte približne 45 až 50 minút alebo kým špajdla zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
Tortu po chvíli vyklopte z formy a nechajte ho úplne vychladnúť.
Pripravte si marhuľový džem.
Vychladnutú tortu rozrežte pozdĺžne na pol. Približne polovicu množstva džemu namažte na prvú vrstvu. Prikryte druhou polovicou torty, na ktorého vršok a boky torty namažte zvyšok džemu. Nechajte tortu pol hodiny odpočívať, aby sa džem ľahko vsiakol do korpusu.
Tortu premiestnite na rošt nad papier na pečenie.
Na čokoládovú polevu zmiešajte cukor a vodu v kastróliku. Priveďte do varu a varte približne 5 minút alebo kým zmes nedosiahne teplotu 112 °C.
Potom zložte rajnicu z platne a prisypte nasekanú čokoládu. Premiešajte na hladkú a lesklú zmes.
Nalejte ešte horúcu polevu na tortu po celom povrchu. Nechajte dobre odkvapkať a potom tortu presuňte na servírovací tanier.
Nechajte dezert aspoň hodinu v izbovej teplote. Odkvapkanú čokoládovú polevu môžete použiť na nápis „Sacher“ na tortu.
Servírujte s čerstvo vyšľahanou smotanou.
Videorecept:
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!
























