Úvod Bezmäsité Čokoládová torta Sacher – receptúra najbližšia originálu

Čokoládová torta Sacher – receptúra najbližšia originálu

3637

Nie je snáď slávnejšej čokoládovej torty a nie je sa prečo čudovať – Sacher torta je jediná svojho druhu a chuťovo dokonalá. Presná receptúra zostáva stále tajomstvom a poznajú ju iba cukrári hotela Sacher vo Viedni. My sme našli receptúru, ktorá sa podľa dostupných informácií originálu veľmi približuje.

Ingrediencie

Cesto

7 vajec, žĺtky a bielky zvlášť

150 g masla, izbovej teploty

120 g práškového cukru

150 g horkej čokolády, nasekanej na kúsky

1 lyžička vanilkového extraktu

120 g krupicového cukru

štipka soli

160 g hladkej múky

250 – 300 g marhuľového džemu

Čokoládová poleva

210 g 85{40c8636523d350170d5fcb489075594425cc4716949a396a8b518df0ff0116bb} horkej čokolády

250 g krupicového cukru

160 ml vody

Postup

Predhrejte rúru na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 23 cm vymažte maslom.

Vo veľkej mise rozšľahajte maslo s práškovým cukrom do peny. Postupne pridajte žĺtky a vmiešajte vanilkový extrakt.

Nasekanú čokoládu rozpustite nad parou a potom ju pomaly prilejte do misy so žĺtkami.

Bielky vyšľahajte do jemného guľovodu a postupne prisypávajte krupicový cukor, než sa utvorí tuhý sneh a všetok cukor bude vnútri.

Sneh opatrne vmiešajte do čokoládovej zmesi a prisypte múku, ktorú tiež ľahko vmiešajte do zmesi.

Pripravené cesto vlejte do formy a pečte približne 45 až 50 minút alebo kým špajdla zapichnutá do stredu nevyjde suchá.

Tortu po chvíli vyklopte z formy a nechajte ho úplne vychladnúť.

Pripravte si marhuľový džem.

Vychladnutú tortu rozrežte pozdĺžne na pol. Približne polovicu množstva džemu namažte na prvú vrstvu. Prikryte druhou polovicou torty, na ktorého vršok a boky torty namažte zvyšok džemu. Nechajte tortu pol hodiny odpočívať, aby sa džem ľahko vsiakol do korpusu.

Tortu premiestnite na rošt nad papier na pečenie.

Na čokoládovú polevu zmiešajte cukor a vodu v kastróliku. Priveďte do varu a varte približne 5 minút alebo kým zmes nedosiahne teplotu 112 °C.

Potom zložte rajnicu z platne a prisypte nasekanú čokoládu. Premiešajte na hladkú a lesklú zmes.

Nalejte ešte horúcu polevu na tortu po celom povrchu. Nechajte dobre odkvapkať a potom tortu presuňte na servírovací tanier.

Nechajte dezert aspoň hodinu v izbovej teplote. Odkvapkanú čokoládovú polevu môžete použiť na nápis „Sacher“ na tortu.

Servírujte s čerstvo vyšľahanou smotanou.

Videorecept:

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!