
Malé kysnuté rožky, do chrumkava upečené a s lahodnou orechovou náplňou? Áno, skúste ich s nami aj vy! Ale pozor, sú vysoko návykové a miznú do niekoľkých minút!
Pre niekoho je kysnuté cesto samozrejmosť, iný má z jeho prípravy obavy. Patrila som k tým druhým. Pripadalo mi to nejako zložité a mala som strach, že sa mi to nepodarí, cesto nevykysne, pri pečení spadne a podobne. Ale ajhľa, prvý pokus, a rožky boli ako sen!
Stačí dodržiavať niekoľko zásad. Používajte vždy čerstvé droždie, presné postupy a cestu dajte čas. Na kysnutie potrebuje teplo a malo by zdvojnásobiť svoj objem. Na kilo múky vám bude stačiť jedna kocka droždia. A nezabúdajte na jednu vec, ak pridávate do cesta štipku soli, vždy ju hneď premiešajte v múke. Nikdy by totiž nemala prísť priamo do styku s droždím, inak ho znehodnotíte.
Orechové rožteky
Na 24 kusov budete potrebovať:
100 g masla
80 g práškového cukru
2 žĺtky
30 g droždia
250 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
250 ml mlieka
štipku soli
1 vajce na potretie
Na náplň:
170 g orechov
90 g práškového cukru
200 ml mlieka
štipku drvenej vanilky
1 lyžičku rumu
2 lyžice strúhanky