Úvod Polievky Ako dosiahnuť perfektnú konzistenciu polievky či kaše za jednu minútu

Ako dosiahnuť perfektnú konzistenciu polievky či kaše za jednu minútu

3

Postupujte dôkladne podľa receptu, no výsledkom je nevýrazná hmota či polievka pripomínajúca bujón? Nestresujte sa a nevpridávajte žiadne extra kalórie vo forme múky či smotany.

Existuje jednoduchý, rýchly a zdravý spôsob, ako upraviť konzistenciu mnohých jedál už za pár minút, a to použitím surovín, ktoré už máte na panvici.

Škrob – váš tajný pomocník

Tajomstvo spočíva v škrobe a mixéri. Zemiaky, ryža, ovos či strukoviny – všetky tieto suroviny obsahujú prírodný škrob, excelentné zahusťovadlo.

Kedykoľvek sa vám zdá, že polievka či dusené mäso sú príliš riedke alebo kaša nie je dostatočne krémová, nepanikárte a nestrácajte hodiny času varením.

Ako na to?

Jednoducho použite ponorný mixér a jemne rozmixujte časť obsahu hrnca priamo vo vnútri. Nemusíte mixovať všetko, stačí tretinu alebo polovicu, v závislosti od požadovanej hustoty.

Pre krémové polievky je dobrým trikom časť zeleniny prepasírovať so zeleninovým vývarom.

Kašu, ktorá by mala byť krémová, napríklad ako ovsená, rozmixujte malé množstvo uvarenej kaše.

Do guláša či duseného mäsa prepasírujte časť zeleniny s omáčkou. Po navrátení rozmixovanej časti do hrnca a dôkladnom premiešaní dosiahnete hustú, zamatovú konzistenciu bez akýchkoľvek zmien v chuti alebo pridaní ďalších zložiek.

Táto metóda funguje tak, že škrob uvoľní a naviaže tekutinu, čím jedlo zahustí.

Prečo je táto metóda výhodná?

Je ideálna pre krémové polievky, dusenú zeleninu, polievky z fazule či hrachu. Pri obilninových kašiach, ako sú ovsené či prosné, pyré z časti hmoty vytvorí lahodnú krémovú konzistenciu, podobnú klasickej „pomazánke“.

Dôležité je nepremixovať celú hmotu, inak môže byť výsledkom príliš hustá polievka pripomínajúca pyré. Začnite s menším množstvom a ak je jedlo stále riedke, opakujte proces znovu s ďalšou časťou.

Pamätajte na to! 

Niektoré pokrmy, ako polievky s obilninami alebo zemiakmi, pri ochladzovaní prirodzene hustnú. 

Tento inteligentný trik vám pomôže dosiahnuť jemnú hustotu bez zbytočných prísad a komplikácií – rýchlo, účinne, bez hrčiek a kalórií.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!