
Raňajky sú základ dňa, preto ich nevynechávajte a pripravte si niečo naozaj skvelé.
Pohánkové lievance
INGREDIENCIE
Cesto:
250 ml vody
1 vajce
štipka soli
500 g pohánkovej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
tuk na pečenie
Dohotovenie:
200 g mäkkého tvarohu
2 lyžice agávového sirupu alebo medu
200 g malín
POSTUP
1. Vo vode rozšľaháme vajce a soľ. Pridáme preosiatu pohánkovú múku s kypriacim práškom. Dobre premiešame a necháme pri izbovej teplote 30 minút odležať.
2. Potom na panvici potretej tukom upečieme lievance.
3. Tvaroh zmiešame so sirupom alebo medom. Maliny roztlačíme (niekoľko môžeme nechať na ozdobenie). Lievance potrieme tvarohom, prelejeme malinami a podávame.
Sendvič s vaječnou omeletou
INGREDIENCIE
4 vajcia
soľ
mleté čierne korenie
asi 3 lyžice mlieka
1 zväzok pažítky
kúsok masla na upečenie omelety
100 g slaniny (plátky)
4 listy šalátu
2 paradajky
4 celozrnné bagetky
4 lyžice ajvaru
POSTUP
1. Vajcia rozbijeme do misky. Ľahko ich osolíme a okoreníme, pridáme k nim mlieko a rozšľaháme ich. Vmiešame nadrobno nasekanú pažítku. Na panvici rozpustíme kúsok masla a z vajec upečieme 4 omelety.
2. Plátky slaniny sa na suchej panvici opečú dochrumkava. Listy šalátu opláchneme a osušíme. Paradajky umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky.
3. Bagetky zapečieme a rozkrojíme. Spodné diely potrieme ajvarom. Do každej bagetky vložíme list šalátu, niekoľko koliesok paradajky, omeletku a časť slaniny.
Zapečené vajce s parmskou šunkou
INGREDIENCIE
50 g masla
10 plátkov parmskej šunky
4 slepačie vajcia
4 prepeličie vajcia
soľ
mleté čierne korenie
8 lístkov šalvie
POSTUP
1. Zapekacie formičky vymastíme maslom. Každú misku vyložíme dvomi plátkami šunky a rozbijeme do nej jedno slepačie a jedno prepeličie vajce. Osolíme, okoreníme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 15 minút.
2. V kastróliku rozpustíme zvyšok masla. Zvyšné plátky šunky nakrájame na drobné kocky a opečieme ich v masle spolu s lístkami šalvie.
3. Z rúry vyberieme formičky so zapečenými vajcami. Pokvapkáme ich šalviovým maslom, posypeme kockami opečenej šunky a ihneď servírujeme.
Zeleninová frittata
INGREDIENCIE
1 väčšia mrkva
2 cukety
100 g chudej slaniny
rastlinný olej na restovanie
100 g baby špenátu
soľ
8 vajec
100 ml 33{40c8636523d350170d5fcb489075594425cc4716949a396a8b518df0ff0116bb} smotany
150 g strúhaného syra
2 lyžice nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
2 vetvičky tymiánu + na dozdobenie
tuk na pekáč
3 paradajky
50 g syra balkánskeho typu
POSTUP
1. Mrkvu a cuketu očistíme a spoločne so slaninou nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej a zeleninu so slaninou pozvoľna opečieme domäkka. Potom pridáme špenát a necháme ho zvädnúť. Zmes osolíme a odstavíme.
2. V miske premiešame vajcia sa smotanou a polovicou nastrúhaného syra. Vmiešame petržlenovú vňať a umyté lístky tymiánu. Vaječnú zmes vlejeme do pekáča vyloženého papierom na pečenie a vymasteného tukom. Pridáme zeleninu a zľahka zamiešame.
3. Navrch rozložíme umyté paradajky zbavené semienok a nakrájané na menšie kúsky. Posypeme ju zvyšným strúhaným syrom a rozdrobeným syrom balkánskeho typu. Pečieme v rúre predhriatej na 160 °C cca 30 – 40 minút dozlatista. Frittatu necháme krátko vychladnúť a potom rozdelíme na porcie.
Omeleta s kozím syrom
INGREDIENCIE
5 vajec
2 lyžice polohrubej múky
100 ml piva
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžica nasekanej bazalky
olej
2 cibule
100 g kozieho syra
POSTUP
1. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky rozšľaháme metličkou s múkou, pivom, soľou a korením. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
2. Sneh opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi a pridáme nasekanú bazalku.
3. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu dozlatista. Zalejeme ju vaječnou zmesou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180 °C asi 5 minút. Potom omeletu posypeme nastrúhaným kozím syrom a dopečieme dozlata.
Citrónový cottage s orechmi a ovocím
INGREDIENCIE
600 g syra cottage
2 lyžice práškového cukru
šťava z 1 citróna
2 jablká
3 lyžice jadier vlašských orechov
2 lyžice hrozienok
6 sušených marhúľ
1 lyžica masla
bylinky na ozdobenie
POSTUP
1. Syr cottage dáme do misy, osladíme ho, ochutíme citrónovou šťavou a vymiešame hladký krém.
2. Jablká umyjeme, osušíme, rozštvrtíme a vykrojíme jadrovník. Dužinu nakrájame na plátky, ktoré potom pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
3. Orechy nasekáme nahrubo. Hrozienka i marhule opláchneme a necháme odkvapkať. V panvici rozpustíme maslo a hrozienka s orechmi krátko orestujeme. Marhule nakrájame na kocky.
4. Ochutený tvaroh rozdelíme do misiek, povykladáme ho jablkami, posypeme orechmi, hrozienkami a marhuľami. Ozdobíme bylinkami a podávame.
Frittata so špenátom
INGREDIENCIE
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
100 g baby špenátu
4 uvarené zemiaky v šupke
olivový olej
6 vajec
100 ml 12{40c8636523d350170d5fcb489075594425cc4716949a396a8b518df0ff0116bb} smotany
soľ
mleté čierne korenie
POSTUP
1. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Špenát dobre prepláchneme a necháme odkvapkať. Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky.
2. V panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu a cesnak. Pridáme zemiaky a všetko spoločne orestujeme. Vajcia zmiešame so smotanou a ochutíme soľou a korením. K zemiakom pridáme lístky špenátu a zalejeme vaječnou zmesou. Krátko zamiešame a necháme pozvoľna opekať asi 15 minút.
3. Akonáhle začnú vajcia tuhnúť, vložíme frittatu do rúry vyhriatej na 180 °C a krátko dopečieme dozlatista, kým vajcia neztuhnú.
Pozri tiež:
- Ako spoľahlivo otestovať čerstvosť vajec: Overené rady od babičky
- Osviežujúci chia puding s čučoriedkami a jahodami – zdravý dezert, ktorý si zamilujete!
- Zapečené špagety s masovými guľkami – rýchly a chutný obed z jednej misy
- Jeseň v znamení vône jabĺk a škorice – vyskúšajte tento vláčny jablkový koláč!
- Ako efektívne vyčistiť bubon práčky a odstrániť zápach: Tento trik vám pomôže






























