
V našej strave nesmie chýbať predovšetkým jedna vec – pestrosť. Obľúbené jedlá si môžeme pomocou niekoľkých nových ingrediencií zmeniť na nepoznanie.
To je aj prípad vegetariánskych hamburgerov, ktoré si vás získajú štedrou dávkou zeleniny a syrov, ako aj nezvyčajnými kombináciami. Vyberte si svojho favorita, alebo ich vyskúšajte všetky. Dobrú chuť!
Quinoa a pizza burger
Ingrediencie na štyri porcie:
4 žemle
170 g uvarenej quinoy
425 g sterilizovanej fazule, ideálne červenej, bez slaného nálevu, opláchnutej vo vode
55 g paradajkovej pasty (alebo pretlaku)
1 polievková lyžica sušeného oregana
1 čajová lyžička cesnakového prášku
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
4 kolieska mozzarelly
nastrúhaný parmezán podľa chuti
paradajková omáčka
čerstvá bazalka
Postup:
Rúru predhrejte na 200 °C.
Vo veľkej mise zmiešajte quinou, fazuľu, paradajkovú pastu a koreniny (oregano, cesnakový prášok, soľ a čierne korenie). Keď zmes dobre premiešate, rozdeľte ju na štyri časti. Z každej vytvarujte do tvaru placky.
Hotové placky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch placiek položte plátok mozzarelly a pečte 12-15 minút.
Hotové placky položte na rozkrojené žemle, polejte ich paradajkovou omáčkou, posypte parmezánom a ozdobte čerstvou bazalkou. Podávajte ešte teplé. Dobrú chuť!
Burger s čiernou fazuľou a kukuricou
Ingrediencie na štyri porcie:
4 žemle
425 g čiernej sterilizovanej fazule, prepláchnutej vo vode a osušenej
125 g uvarenej hnedej ryže
175 g kukurice
1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku
1 čajová lyžička chilli
1 vajíčko
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
30 g korenenej strúhanky (postačí ak strúhanku zmiešajte s obľúbenými koreninami)
repkový olej
4 plátky paprikového syra
1 paradajka
1 cibuľa
1 avokádo
salsa (doma si ju pripravíte zmiešaním cibule a pradajky pokrájaných na malé kocky, s chilli alebo inou pálivou paprikou, limetkovou šťavou a soľou).
Postup:
Vo veľkej mise zmiešajte čiernu fazuľu, ryžu, kukuricu, koreniny a vajíčko. Ingrediencie rozpučte na kašu.
Potom pridajte strúhanku a zamiešajte.
Hotovú zmes rozdeľte na štyri časti a z každej vytvarujte placku. Placku opečte pri stredne vysokej teplote na repkovom olej z 4-5 minút z jednej strany. Po prevrátení na ňu položte paprikový syr a pečte ďalších 4-5 minút. Keď sa syr roztopí placka je hotová.
Na rozkrojenú žemľu položte placku, plátok paradajky, červenú cibuľu, avokádo a čerstvú salsu. Dobrú chuť!
Karfiolovo-cícerový burger
Ingrediencie na štyri porcie:
4 žemle
1 celý karfiol
1 čajová lyžička soli
425 g cíceru z konzervy, prepláchnutého a usušeného
1 malá cibuľa pokrájaná na kolieska
1 červená hrubostenná paprika pokrájaná na malé kocky
1 roztlačený strúčik cesnaku
hrsť petržlenovej vňati nakrájanej nadrobno
1 čajová lyžička kurkumy
1/2 čajovej lyžičky rasce
soľ na dochutenie
čierne korenie podľa chuti
humus
1 paradajka
kyslé uhorky
šalát
Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C.
Misu vysteľte čistou utierkou alebo gázou. Karfiol postrúhajte a posoľte. Takto ho nechajte odpočívať približne 20 minút. Po dvadsiatich minútach z neho pomocou utierky vyžmýkajte vodu.
Ku karfiolu pridajte cícer, cibuľu, papriku, cesnak a koreniny. Zmes roztlačte na kašu.
Túto zmes potom rozdeľte na štyri rovnaké časti a vyformujte z nich placky. Položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ich približne 20 minút.
Hotové placky položte na rozkrojené žemle. Potrite ich humusom, pridajte šalát, paradajku a kyslé uhorky. Podávajte ešte teplé.
Dobrú chuť!
Burger so sladkými zemiakmi a bielou fazuľou
Ingrediencie na štyri porcie:
4 žemle
1 stredne veľký batat (sladký zemiak), upečený a olúpaný
425 g bielej fazule z konzervy alebo uvarenej, prepláchnutej a usušenej
1 malá cibuľa pokrájaná na kolieska
1 čajová lyžička cesnakového prášku
1 čajová lyžička chilli lupienkov (maličkých kúskov)
15 g lahôdkového droždia
hrsť petržlenovej vňate posekanej nadrobno,1 polievková lyžica
citrónovej šťavy
45 g ochutenej strúhanky (akýmikoľvek koreninami, ktoré máte radi)
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
majonéza
1 červená cibuľa
1 avokádo
Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C.
Vo veľkej mise zmiešajte sladký zemiak s bielou fazuľou, cibuľou, petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou a koreninami. Roztlačte ich na kašu. Potom prisypte strúhanku a premiešajte.
Hotovú zmes rozdeľte na štyri časti a vyformujte z nich placky. Na panvici ich opražte na olivovom oleji – z každej strany tri minúty.
Potom ich preložte na papierom na pečenie vystlanom plechu približne 10 minút.
Teplé placky položte na rozkrojené žemle, pridajte majonézu, avokádo, cibuľu a podávajte ešte teplé.
Dobrú chuť!
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!



























