
Kupované detské výživy nie sú čerstvé, pretože musia byť sterilizované alebo konzervované. Navyše môžu obsahovať veľa cukru alebo iné aditíva. Niet nad to keď si doma vyrobíme vlastné ovocné pyré, ktoré ocenia deti i dospelí.
Denný prísun čerstvého ovocia je veľmi dôležitý pre doplnenie vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Rozmixované ovocie je ľahšie stráviteľné a telo dokáže lepšie vstrebať živiny.
Ingrediencie:
1 jablko
1 hruška
1 banán
10 piškót
1/2 lyžičky škorice
1 lyžička medu
Postup:
Ovocie umyjeme, ošúpeme, nakrájame a rozmixujeme. Rozmixujeme aj piškóty. Zmiešame do jednej misky.
Posypeme škoricou, polejeme medom a zamiešame.
Konzumujeme čo najskôr, kým je ovocie čerstvé.
Pokiaľ máte bezlepkovú diétu, môžete použiť bezlepkové piškóty.
V nasledujúcej časti vám ponúkame tip na ďalšie možné príchute a postup prípravy chutnej a zdravej výživy.
Mrkvovo-broskyňová
Zhruba 1 kg mrkvy ošúpeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Dáme do hrnca a zalejeme 1 l dojčenskej vody. Privedieme do varu a na miernom ohni povaríme domäkka. Zatiaľ ošúpeme a vykôstkujeme 1 kg broskýň, nakrájame na kocky a pridáme k mrkve. Rozvarenú zmes rozmixujeme, naplníme do pohárov a 15 minút sterilizujeme pri 85 °C.
Jablkovo-mrkvová
Najprv ošúpeme 1 kg mrkvy a 3 kg jabĺk a nakrájame ich na malé kúsky. Do hrnca dáme mrkvu a jablká, zasypeme 1 kg kryštálového cukru. Pridáme 1 balíček vanilínového cukru a 1/2 ČL kyseliny citrónovej. Podlejeme vodou a rozvaríme domäkka. Všetko dôkladne rozmixujeme, naplníme do pohárikov a dobre uzavrieme. Sterilizujeme 5 až 10 minút pri 90 °C.
Jablkovo-banánová
Asi 1 kg jabĺk ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Zalejeme zhruba 750 ml vody, pridáme 3 PL kryštálového cukru a rozvaríme. Zmes necháme mierne vychladnúť. Zatiaľ ošúpeme 3 až 4 banány, nakrájame na kolieska a veľmi jemne pokvapkáme citrónovou šťavou. Banány pridáme k jablkám, dohladka rozmixujeme a naplníme do pohárikov. Dobre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 80 °C.
Jablkovo-marhuľová
Ošúpané, jadierok zbavené a nadrobno nakrájané 1 kg jabĺk rozvaríme v malom množstve vody (asi 2,5 dl) spolu s 3 klinčekmi. Ku koncu varenia pridáme 150 g kryštálového cukru a 1 balíček vanilínového cukru. Klinčeky vyberieme, pridáme scedený marhuľový kompót a zmes dohladka rozmixujeme. Zmesou naplníme poháre, ktoré uzatvoríme a sterilizujeme 10 až 15 minút pri 90 °C.
Jablkovo-hrušková
Najprv očistíme, ošúpeme a zbavíme jadierok 4 kg jabĺk a 1 kg hrušiek. Ovocie nakrájame na menšie kúsky, dáme do veľkého hrnca s 3 l vody a povaríme domäkka. Šťavu zlejeme, k ovociu pridáme 500 g kryštálového cukru. V troche vody rozmiešame 3 balíčky vanilkového pudingu v prášku, pridáme k ovociu a povaríme do zhustnutia. Nakoniec zmes ponorným mixérom dohladka rozmixujeme. Výživu nalejeme do malých pohárikov, dobre uzavrieme a 20 minút sterilizujeme pri 85 °C.
Pozri tiež:
- Nenapodobiteľné bobuľové želé z jahôd – výnimočný recept
- Vynikajúci recept pre milovníkov kuracích pečienok – jednoduchý a veľmi chutný
- Ako premeniť rolky od toaletného papiera na užitočné poklady
- Geniálny trik s cesnakom a viečkom od fľaše: Ušetrite čas a námahu pri varení!
- Tento jednoduchý hrnčekový jablkový koláč prevonia kuchyňu a ulahodí každému!

























