Dunajské vlny s broskyňami
Ingrediencie na menší pekáčik:
175 g krupicového cukru
1 balenie vanilkového cukru
200 g masla
5 vajec
štipka soli
200 g polohrubej múky
1 balenie prášku do pečiva
3 lyžice kakaa
2 lyžice mlieka
1 broskyňový kompót
Na krém:
450 ml mlieka
1 balíček vanilkového pudingu
100 g krupicového cukru
150 g masla
čokoládová poleva
Postup:
Broskyne vyberieme zo šťavy a necháme odkvapkať na sitku. Rúru predhrejeme na 180 °C. Krupicový aj vanilkový cukor a zmäknuté maslo ušľaháme v robote do peny. Pridáme vajce a ešte chvíľu šľaháme.
Múku zmiešame s práškom do pečiva, vanilkovým cukrom a štipkou soli a pridáme k maslovej pene. Prešľaháme, až vznikne hladké cesto.
Pekáčik vyložíme papierom na pečenie a nalejeme na neho asi polovicu cesta.
Do druhej polovice vmiešame kakao a trochu mlieka. Potom tmavé cesto nerovnomerne nanesieme na svetlé. Poukladáme odkvapkanými broskyňami a pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút. Necháme vychladnúť.
Maslo vyberieme z chladničky. Z mlieka, cukru a vanilkového prášku uvaríme puding. Za občasného miešania ho necháme schladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a zmiešame s pudingom. Obe hmoty by mali mať rovnakú teplotu, aby sa maslo nezrazilo. Vzniknutý krém rozotrieme na vychladnutý koláč.
Potom rozohrejeme čokoládovú polevu a rýchlo ňou potrieme celé rezy. Necháme mierne stuhnúť a nakrájame na rezy. Predídeme tak popraskaniu polevy. Keď poleva stuhne, zakryjeme celý koláč alobalom a dáme vychladiť do druhého dňa.
Tip: Namiesto čokoládovej polevy môžete dezert pred podávaním posypať kakaom alebo grankom. Namiesto broskýň môžete použiť iné zavárané ovocie, napríklad čerešne či višne.