Mäsové guľôčky v pikantnej paradajkovej omáčke
Na 4 veľké porcie potrebujete:
500 g mletého hovädzieho
1 vajce
lyžičku soli
lyžičku oregana
korenie
lyžičku harrisy
lyžicu olivového oleja
Na omáčku:
2 plechovky drvených paradajok
2-3 lyžičky harrisy
4 strúčiky cesnaku
soľ
1-2 lyžičky oregana
mleté čierne korenie
2 hrste syra (napr. gouda)
Postup:
Rúru predhrejte na 220 °C. Mäso spojte s vajíčkom a ochuťte soľou, oreganom, čerstvo mletým korením a harissou. Plech alebo panvicu, ktorá smie do rúry, vytrite olejom a naolejovanými rukami do nej klaďte malé guľôčky z mäsa. Dajte asi na 10 minút piecť, aby sa mäso zatiahlo.
Medzitým zmiešajte paradajky s harissou, nasekaným cesnakom, soľou, oreganom a čerstvo mletým korením. Nalejte na predpečené guľôčky, teplotu stiahnite na 180 °C a pečte ešte asi 20 minút, až je mäso prepečené. Zasypte syrom a dajte naposledy na pár minút zapiecť. Podávajte s obľúbenými cestovinami.