Kuracia roláda s mandľovo-bylinkovým pestom
1 zväzok čerstvej bazalky
80 g parmezánu
3 strúčiky cesnaku
2 hrste lúpaných mandlí
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej
plát vykosteného kuracieho mäsa s kožou
domáci zmes korenia podľa chuti (napr. mletá paprika, koriander,
sušený cesnak, sušené bylinky)
kúsok masla
500 g nových zemiakov
1/2 lyžičky rasce
niekoľko lístkov ligurčeka aj s vňaťou
čerstvá petržlenová vňať
Postup:
Bazalku opláchneme, osušíme a vložíme do nádoby od sekáčika. Pridáme na kúsky nakrájaný parmezán, olúpaný cesnak, lúpané mandle, soľ a korenie podľa chuti a trochu olivového oleja.
Zapneme sekáčik, priebežne pridávame olej, až vznikne pesto požadovanej konzistencie.
Mäsový plát položíme kožou nahor, osolíme, do kože votrieme zmes korenia, otočíme a položíme na rozložený väčší kus alobalu.
Opäť ľahko osolíme a nanesieme pesto. Roládu pevne zamotáme, zabalíme do alobalu a na koncoch pritlačíme. Vložíme do pekáča a pečieme na 160 °C asi 40 minút.
Potom roládu vyberieme, odstránime alobal, preložíme ju do pekáča, poukladáme kúsky masla a pečieme pri 200 °C ešte asi 20 minút dozlatista.
Medzitým, než sa upečie kura, očistíme zemiaky nožom (pri nových to ide ľahko) prekrojíme ich na menšie kúsky, vložíme do hrnca s vodou, osolíme, pridáme trochu rasce a ligurček. Varíme asi 15 minút domäkka. Premiešame s trochou masla a nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s roládou.
Tip: Pesta si môžete urobiť viac do zásoby a podávať ho napríklad s cestovinami, opečenou pancettou a strúhaným parmezánom.