Šošovicový šalát s grilovaným syrom
Na 4 porcie potrebujete:
250 g šošovice beluga
1 bobkový list
lyžičku saturejky alebo tymiánu
soľ
1 veľkú červenú cibuľu
olivový olej
125 g rukoly
2-3 lyžice balzamového octu
korenie
250 g syra halloumi
Postup:
Šošovicu prepláchnite (môžete ju aj na pár hodín namočiť, ale nie je to potrebné) a v osolenej vode varte spolu s bobkovým listom a saturejkou 20-30 minút domäkka. Vody dajte radšej menej a počas varenia pridajte, než aby ste šošovicu zlievali. Medzitým si na troche oleja opečte na prúžky pokrájanú cibuľu, pridajte rukolu, osoľte a nechajte zavädnúť. Vmiešajte uvarenú šošovicu, balzamiko, čerstvo mleté čierne korenie a pokrájané paradajky aj s trochou oleja.
Podávajte s ogrilovanými alebo osmaženými plátkami syra Halloumi (nerozteká sa, takže je ideálny na tepelnú úpravu bez trojobalu) alebo len tak.
Tip: Prácu si uľahčíte použitím šošovice v plechovke, ale čerstvo uvarená je chuťovo i nutrične lepšia.