3 chutné šaláty, ktoré si dáte radi i v zime: Zahrejú a zasýtia!

1865

Šošovicový šalát s grilovaným syrom

Na 4 porcie potrebujete:

250 g šošovice beluga

1 bobkový list

lyžičku saturejky alebo tymiánu

soľ

1 veľkú červenú cibuľu

olivový olej

125 g rukoly

2-3 lyžice balzamového octu

korenie

4 sušené paradajky v oleji

250 g syra halloumi

Postup:

Šošovicu prepláchnite (môžete ju aj na pár hodín namočiť, ale nie je to potrebné) a v osolenej vode varte spolu s bobkovým listom a saturejkou 20-30 minút domäkka. Vody dajte radšej menej a počas varenia pridajte, než aby ste šošovicu zlievali. Medzitým si na troche oleja opečte na prúžky pokrájanú cibuľu, pridajte rukolu, osoľte a nechajte zavädnúť. Vmiešajte uvarenú šošovicu, balzamiko, čerstvo mleté čierne korenie a pokrájané paradajky aj s trochou oleja.

Podávajte s ogrilovanými alebo osmaženými plátkami syra Halloumi (nerozteká sa, takže je ideálny na tepelnú úpravu bez trojobalu) alebo len tak.

Tip: Prácu si uľahčíte použitím šošovice v plechovke, ale čerstvo uvarená je chuťovo i nutrične lepšia.