Pre zimné dni ideálna: Francúzska cibuľačka s krutónmi a syrom

V zime je čas na dlhé varenie a chuť na jedlá plné masla a vína. Francúzska cibuľačka spĺňa obe tieto podmienky. Tak poďme na ňu.

866

Práve teraz je ideálny čas na poriadne a husté domáce polievky. A tak si s nami uvarte dokonalú francúzsku cibuľačku. Určite vám zachutí!

Dokonalá cibuľačka po francúzsky

Pre 4 osoby budete potrebovať:

1 kg cibule (môžete použiť napoly bielu a červenú cibuľu alebo len bielu)
100 g masla
bobkový list
rozmarín
tymián
2 dcl bieleho vína
1 lyžicu hladkej múky
1,5 l zeleninového vývaru
soľ
korenie
svetlé pečivo (bageta)
100 g ementálu, gruyère alebo iného tučného syra

Postup

Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké polovičné kolieska. Potom si v hrubostennom (ideálne liatinovom) hrnci rozohrejte časť masla, pridajte cibuľu, rozmarín, tymián a bobkový list. Za stáleho miešania restujte sprudka asi päť až desať minút, až cibuľa zmäkne a zozlátne. Potom znížte plameň na minimum a restujte pomaly a dlho, pokojne aj hodinu. Zamiešať cibuľu teraz stačí už len tak raz za štvrť hodiny, takže rozhodne nemusíte stále stáť pri sporáku.
 
Keď je cibuľa krásne skaramelizovaná, prilejte víno, vďaka ktorému sa cibuľa deglazuje a odlepí z dna hrnca. Keď sa víno aspoň čiastočne vyparí, poprášte cibuľu múkou, chvíľku opekajte a potom prilejte vývar. Varte potom ešte asi 20 minút, polievku tiež osoľte a okoreňte.
 
Medzitým si nastrúhajte syr nahrubo, nakrájajte bagetku na plátky a opečte ju na masle. Polievku podávame ozdobenú plátkami pečiva a posypanú syrom.
 
Dobrú chuť! 🙂