3. S čerstvým vajcom
Na plnku: 4 vajcia, 200 g šunky od kosti, 2 lyžice čiernych olív, 2 lyžice octu/1l vody, soľ a korenie.
Postup:
Nielen na Veľkú noc sa servírujú vajíčka. Na palacinke sú vynikajúce. V hrnci priveďte do varu vodu s octom a lyžicou rozmiešajte vír. Uprostred neho rozklepnite vajíčko a pokračujte v miešaní, aby sa žĺtok obalil bielkom. Po štyroch minútach vajce vyberte – žĺtok by mal byť tekutý, zatiaľ čo bielok okolo príjemne tuhý. Na palacinku potom navrstvite šunku, vajcia, posypte olivami a dochuťte soľou a korením. Podávajte ako v palacinkárni – teda tak, že všetko rozložíte uprostred a kraje palacinky proti sebe prehnite tak, aby ste vytvorili štvorec.
[hana-code-insert name=’inline graftext’ /]
4. Zapečené palacinky
Plnka: 300 g čerstvých alebo mrazených černíc, 250 g mäkkého tvarohu, 2 vajcia, 2 lyžice cukru.
Zálievka: 1 dl kyslej smotany, 1 vajce, 1 lyžica cukru.
Postup:
V miske rozmiešame mäkký tvaroh s cukrom, pridáme vajce a dobre všetko rozmiešame.
Zapekaciu formu vytrieme maslom, položíme do nej jednu palacinku a nalejeme na ňu časť tvarohovej náplne.
Na tvarohovú plnku rozložíme časť černíc a protiľahlé okraje palacinky prehneme cez náplň.
Palacinku opatrne stočíme a pritlačíme k okraju formy. Rovnakým spôsobom naplníme a stočíme i ostatné palacinky a každú vždy pritlačíme k predchádzajúcej palacinke.
Palacinky zalejeme smotanou rozmiešanou s vajcom a cukrom, vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 30 minút. Pred podávaním palacinky pocukrujeme.
[irp]