Keď sa naučíte tento recept na zdravšie čipsy, už nikdy si ich nekúpite v obchode

5136

Postup: 

V sklenenej miske si najskôr zmiešajte približne 3 šálky vody a 1 čajovú lyžičku soli. Tento pomer je ideálny v prípade, že máte približne 0,5 kg zemiakov. Čím väčšie množstvo, tým sa dávka vody a soli zvyšuje. Soľ v miske by mala byť úplne rozpustená.

Do misky nastrúhajte zemiaky. Na prípravu tenučkých plátkov budete potrebovať špeciálny krájač, ktorý môžete nájsť pod názvom “mandolína”. Ak mandolínu nemáte, pokúste sa zemiaky nakrájať pomocou noža.

[hana-code-insert name=’inline graftext’ /]

Všetky plátky by mali byť ponorené vo vode.

Do veľkého hrnca si dáme 6 až 7 šálok vody a jednu lyžičku soli. Privedieme ju do varu.

Nakrájané zemiaky vyberte z misky a vložte ich do vriacej vody. Blanšírujte zemiaky približne 4 až 5 minút na najväčšom plameni. Blanšírovanie je špeciálna tepelná úprava, kedy sa zelenina alebo ovocie najskôr krátko povarí a potom sa vloží do studenej vody.

[hana-code-insert name=’inline graftext’ /]

Potom vypnite sporák, hrniec zakryte pokrievkou a nechajte zemiaky ponorené ďalšie 3 až 4 minúty. Zemiaky by mali byť trochu priesvitné. Sceďte ich, opláchnite studenou vodou a vložte naspäť do misky.

Pridajte 1 lyžičku rozpusteného kokosového oleja a 1 lyžičku soli. Všetko dobre pomiešajte, a ak je potrebné, pridajte ešte kokosový olej. Potom zemiakové plátky poukladajte na plech, na ktorom je papier na pečenie. Rozostup medzi jednotlivými kolieskami by mal byť približne 0,5 cm. Zemiakové čipsy pečieme v predhriatej rúre na 250 °C približne 10 až 15 minút.

Čipsy pravidelne kontrolujte. Keď uvidíte mierne hnedé okraje a zlatavý povrch, môžete ich vybrať z rúry. Nechajte ich vychladnúť a následne môžete podávať. Ideálny pokrm k filmu alebo na párty s priateľmi. Dobrú chuť.

[irp]