Jahodové mámenie: Hurá, konečne je tu najsladšia sezóna v roku! ❤️

394

Nedá sa nič robiť, jahody jednoducho musí milovať každý. Či už len tak posypané cukrom a s kopčekom nadýchanej šľahačky, alebo v podobe zmrzliny, či ako náplň do knedličiek alebo napríklad hlavnú zložku slávnostného pohára. Práve teraz je ich čas a tak si ich poďme užiť.

Okrem toho, že sú červené plody veľká dobrota, sú tiež zdravou súčasťou nášho jedálnička. A to nielen preto, že obsahujú pomerne dosť vitamínu C (dá sa to vraj porovnať s inak uprednostňovanými citrusmi). Obsahujú aj vitamín A, B alebo E a organické kyseliny.

Jahody sú tiež zdrojom draslíka, zinku, horčíka alebo vápnika a pretože obsahujú celkom málo prírodných cukrov, sú tiež vhodným doplnkom redukčných diét – tu však pozor, funguje to len bez cukru a šľahačky!

Majú tiež pozitívny vplyv na ľudský metabolizmus, pomáhajú ako prevencia chorôb močových ciest aj srdcových ochorení, údajne majú dokonca aj pozitívny vplyv na tvorbu testosterónu. Sú tiež zdrojom anitoxidantov, teda môžu fungovať preventívne proti rade civilizačných chorôb.

A ak by sa vám toto ovocie náááhodou prejedlo, nie je nič jednoduchšie, než si z neho pripraviť napríklad marmeládu.
Ale teraz už dosť rozprávania, ideme si užívať. A začneme od klasiky.

Jahodové knedlíčky s tvarohom

Jahodové knedlíky s tvarohem

Ingrediencie na 4 porcie:

300 g menších tvrdších jahôd

250 g mäkkého tvarohu

8 lyžíc polohrubej múky + na posypanie

1/2 lyžičky prášku do pečiva

strúhaný tvaroh, práškový cukor a maslo na podávanie

Postup:

Jahody umyjeme, osušíme a zbavíme zelenej časti.
V mise zmiešame mäkký tvaroh s polohrubou múkou a práškom do pečiva. Z cesta odkrajujeme lyžicou rovnako veľké kúsky a na tanieriku vysypanom múkou vytvoríme placku. Do nej zabalíme jahodu a uhladíme zo všetkých strán. Hotové knedlíčky skladáme vedľa seba na tácku vysypanú múkou, aby sa nelepili.

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Keď vrie, vložíme do nej knedlíčky. Varíme na miernejšom plameni asi 6 až 8 minút.
Vyberieme ich špeciálnou naberačkou alebo menším cedidlom. Ihneď ich rozdelíme na taniere, posypeme strúhaným tvarohom a práškovým cukrom, prelejeme rozpusteným maslom a podávame.