Hľadáte alternatívu k vyprážanému štedrovečernému kaprovi? Vyskúšajte tento recept, vďaka ktorému bude krásne chrumkavý

Kapor je typická ryba, ktorá na našom štedrovečernom stole nesmie chýbať.

448

Kapra však nemusíme pripraviť iba v klasickom trojobale s majonézovým šalátom. Ryby sú vhodným jedlom nielen pri chudnutí, ale svojim zložením zastupujú aj vhodnú formu jedla pri racionálnom stravovaní. A tak tento chutný recept určite využijete aj počas roka.

Na 4 porcie budeme potrebovať:

4 podkovičky kapra
100 g mandľových lupienkov
2 PL špaldovej múky
1 vajce
100 ml mlieka
soľ
korenie na ryby

Na prílohu:
700 g maslovej tekvice
1 PL masla
soľ

Postup:

1. Tekvicu umyjeme, nakrájame na štvrte, uložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov, kým nie je tekvica mäkká.

2. Zatiaľ si pripravíme kapra. Podkovičky umyjeme a osušíme. V tanieri si vymiešame vajcia s mliekom a soľou.

3. V ďalšom tanieri zmiešame mandľové lupienky, ktoré rukou podrvíme na menšie kúsky.

4. Pridáme špaldovú múku a štipku korenia na ryby.

5. Pripravíme si zapekaciu misu s papierom na pečenie. Kapra najprv namočíme vo vyšľahanom vajíčku a obalíme v zmesi z mandľových lupienkov. Dobre ho pozatláčame, aby sa nám čo najviac zmesi prilepilo na podkovičky a ukladáme do zapekacej misy.

6. Na každú podkovičku položíme plátok masla. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 45 minút. V polovici pečenia kapra opatrne otočíme.

7. Kým sa kapor pečie, pripravíme si prílohu. Tekvicu polievkovou lyžicou vydlabeme a vložíme do misy. Pridáme lyžicu mäkkého masla, ochutíme soľou a vidličkou roztlačíme na kašu. Môžeme podávať. Dobrú chuť!