5 tipov, ako správne naporcovať celé KURA

699

Vyhadzovanie potravín je rovnako zbytočné, ako plytvanie peniazmi. Naučte sa s nami spracovávať celé kurča tak, ako to vedeli naše babičky. Pokiaľ ho totiž kúpite celé, a nie naporcované, kilogram mäsa vyjde až na polovicu ceny.

1. Základom je ostrý nôž

Na spracovanie kurčaťa použite ostrý nôž alebo špeciálne nožnice na mäso. Nožom pozdĺž svalu oddeľte stehná. Čepeľou nájdite bedrový kĺb a zatlačte medzi kosti. Stehná potom už odrežete bez použitia sily.

Ostrým nožem podél svalu oddělte stehna.

2. Ako na porcovanie krídel?

Podobne oddeľte krídla. Ak ich chcete piecť, je dobré odkrojiť im špičky, ktoré sa ľahko pripália. Krídla môžete upiecť samostatne alebo ich pridať do polievky či vykostiť.

Křídla oddělte podobně jako stehna.

3. Koža: Nechať alebo odstrániť?

Trup uprostred narežte, aby ste prsné svaly oddelili od seba. Kožu neskladajte, napríklad prírodný plátok je oveľa chutnejší s ňou.

Aby se prsní svaly oddělily od sebe, je potřeba je naříznout.

4. Čo s hrudnou kosťou?

Ak mäso z pŕs bude potrebné krájať, oddeľte zospodu aj hrudnú kosť. Na pečenie je ale lepšie ju nechať, mäso bude šťavnatejšie.

Aby se prsní svaly oddělily od sebe, je potřeba je naříznout.

5. Zbytky použite na prípravu polievky

Z odrezkov a skeletu pripravíte skvelú polievku. Všetky kúsky mäsa a kostí dajte do veľkého hrnca, pridajte koreňovú zeleninu a korenie. Zalejte vodou a akonáhle sa voda začne variť, stiahnite na najnižší plameň. Po 2 hodinách preceďte a vývar použite do polievky.

Kuřecí vývar je skvělý základ každé polévky.